<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d4627400933130128542\x26blogName\x3dmy+journey\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://maya-sizuka.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://maya-sizuka.blogspot.com/\x26vt\x3d7843558655763464025', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>













Saturday, November 17, 2007

Shaun my new love! :x

shaun <-- the kenit one!

stylo shaun!!

my new love?
huhu.. berbunga jer hati.. someone ade tanye maya semalam, betul ker? dah jumpa new love? meaning; boyfriend baru??? boyfriend baru? huh? bila masa plak maya bercinta nih? maya tertanye2 la ape maksudnye bdk ni tanyer mcm tu??
tetiba, baru maya teringat maya nyer status kat YM ..haha.. alamak kantoi.. :">
ye..ye.. maya ade bertemu cinta baru.. ermm name dia shaun.. hihi
wajahnyer yg comel, badan nyer yg kenit.. huh! tak gebu langsung.. tapi dia bukan manusia.. cume seekor kambeng kenit yg comel keletah nyer.. :D
actually shaun tu , citer cartoon la.. (shaun the sheep) citer dia mmg best.. buat org tergelak dlm short series dia.. memang easy going lah citer ni... baru jer ditayang kan kat overseas.. tp maya tgk kat youtube.. huhu
so, skrg ni maya dah ade hobby baru.. selain tgk citer manga anime kat channel animax, maya tgk jgk citer si kambeng kenit+comey ni.. hihi
maya start jatuh cinta tgk citer ni coz, pidah (my luvly kazen) yg rekemen kan..
masa tu mmg boring gile, maya pun layan jer la.. tp terus syok sendiri.. gelak pun sorang2...
mcm intan gelak sorang2 bila ngadap ym.. huhu
so, skrg ni takde la boring2 lagi tinggal kat umah.. leh layan kambeng cute ni masa cuti.. ennjoyyy!

| 6 Comments



Thursday, November 15, 2007

Boring jadi rajin

jom jalan2.. cuti-cuti malaysia! hahaha.. wah best nyer.. cuti ni.. tapi cikit boring la.. sbb terperap je kat umah.. boring-boring.. minggu ni maya lepak kat s.alam.. kemas2 bilik, kemas2 barang.. and kemas2 apa yg patut.. maklum la...kesan 'tsunami' masa assessment ari tuh, masih ade.. tp sumer nyer dah settle.. lepas kemas bilik ari tuh, maya mmg boring giler3X.. sbb tinggal sorang kat kondo, maya pun kuarkn tool box, then maya potong2 kain,jait2 kain tu.. last2 siaplah 2 helai sarung bantal peluk warna kelabu..hihi.. kain lebih buat baju masa final ari tu.. satu tuk bantal peluk maya, lagi satu tuk bantal peluk intan.. huhulepas jait sarung bantal, sempat jugak maya jait 3 helai uncang nak isi barel (makerpen) satu tuk maya, satu tuk khasnor and lagi satu tuk nana (my hosmate). membe maya ckp, dorang jeles tgk maya dok mejait.. tapi dorang kena buat keje tuk final assessment dorang.. time ade keje, taknak pulak buat keje,time takde keje rajin pulak nak buat keje? biasa la.. time boring.. sumer nyer jadi.. yg penting rajin..
lepas ni nak jait aper ek?? hihi



Friday, November 9, 2007

what ever.. :p



okey.. today maya tak buat ape2 yg menarik pun cume pagi tadi gie jumpe lecturer tanya pasal thesis.. lepas tu balik kondo, kemas2 barang tuk bwk balik cheras, sempat pulak tgk cd 'spring waltz' sementara tunggu membe intan call nak anta barang.. walaupun tgk 2 cd jer.. tp maya tau citer tu mmg best sbnr nyer.. walaupun xbole kalah kan ‘My Girl’.. tp ‘Spring Waltz’ dah bole buatkn org berbunga jer tgk.. hahaha tajuk pun spring kan.. (musim bunga)..
sampai jer cheras, dah petang, sempat menyakat Aqil n bombom then, maya on9, sembang dengan membe maya yg study dekat NZ (new Zealand tau, bukan NZ dekat gombak tu.. huhu :D) lama jgk la kitaorg bersembang..



lepas isya’.. maya kakak2 brsiap2 nak gie open house umah Mak Cik Mar (mak mertua long) lepak kat sana lama jgk la.. siap tengok ‘Project Runaway Malaysia’ lagi.. rugi la tak tgk, coz hari ni final.. 12 collection yg 3 finalist buat tu mmg cun habis.. sumer cantik2, ade yg futuristic, romantic, yg unsur2 ganas pn ade.. mmg best la.. tapi maya rasa tak puas hati sbb bukan Alex or Hatta yg menang, kenapa mesti Felix.. Alex punye collection lagi cantik2 n kreatif.. tp ape bole buat, judge lebih bijak.. kan..kan.. buat Felix.. Congratulation..
buat yang tak berjaya, anda sumer pemenang tiada pengalah… hahaha



Wednesday, November 7, 2007

Sangat-sangat Terbaik

Hari ni.. maya nak citer ape yer? Rasa nyer mcm takder citer menarik.. bosan nyer..
Owh yer today maya gie assessment yang ke-2 and last untuk sem ni.. lepas tu maya free utk holiday.. seisi kritik dengan lecturer design tadi maya, sumer nyer alhamdulillah ok.. xde la kena marah teruk2.. coz lect maya baik walaupn agak serius.. lecturer maya bagi advice mcm2.. so maya nak approve dekat dia next sem maya nak buat yang sangat2 terbaik.. insyaAllah.. kalo bole, degree show sem depan maya nak ajak sumer kawan2 maya.. maya nak dorang sumer tgk hasil keje maya selama 5 thn jadi student fashion..
mudah2an doa maya dimakbulkan… InsyaALLAH..



Saturday, November 3, 2007

my busy day...

This week, paling bz yg maya tempuhi.. assesment + exam.. tak tau nk fokus yg maner satu.. yg paling magik maya sendiri tak caya, maya bole siapkan satu garment yg memang complicated gile.. ni pn dengan pertolongan lieza my housmate and my sis kak ija. alhamdulillah, sempat pn maya siapkan walaupun agak kelam kabut. before day of asessment tu, maya kena submit work pattern, 'art to wear' garment. honestly maya mmg tak suke buat work ni... thats why maya nyer design tak jadi.. huhu. baju tu inspired by dragonfly tapi maya masukkan element kimono.. bercinta nyer buat baju ni.. tapi maya enjoy buat baju tuh coz, 1st time buat konsep 'art to wear'... yang paling adventure sekali buat baju tuk class design.. theme global warming; then ispiration from tornado a.k.a twister.. baju tu mmg buat maya nak demam+giler masa nak siapkan but the end, maya puas hati.. hihi. now tinggal satu keje jer lagi dlm progress, untuk class acessories, maya kena buat satu clutch beg, ala.. beg yg utk g dinner tuh.. mesti ade element tornado coz this class related dengan class design.. aper lagi tuk class ni embalishment la.. kalo korang baca mesti banyk yg tak paham kan.. bnyk betul bahasa fashion dlm entry ni.. ckp pasal bahasa fashion, maya selalu ajar kakak maya, intan nama designer yg pelik2, contoh nyer Elsa Sheperally.. tergeliat lidah intan nak sebut.. kelakar nyer.. then maya ajar mcm maner nk pronounce Louis Vuitton, Bvlgari, coture and so on…. Korang nak blaja tak?? hihi



Actual garment and design sketches

design sketches (final idea)

design sketches ( 2nd idea)

design mood board and inspiration board




accessories sketches + actual clutch bag + embellishment (handmade)